38/39 – Routes van het Brusselse woonerfgoed

Dit dubbelnummer, een geactualiseerde en nieuw opgemaakte versie van de opgebruikte gids nr 18-19, stelt U twee wandelroutes voor, de ene door de aristocratische en burgerlijke buurten, de andere door de arbeiders en mijnwerkerswoningen. Het biedt de mogelijkheid aan de bouw- en stadplanningsvormen karakteristiek van verschillende tijdstippen visueel te vergelijken. De grote stedelijke blokken worden geplaatst in hun ruimtelijke en historisch kader.

 In deze gids leest u over

De groei van de agglomeratie – Chronologie van de  bouwstijlen in Brussel – De evolutie van de woningen van de aristocratie en de burgerij – De evolutie van de arbeiderswoningen – De sociale structuur van de stad – Diffusie – De stadsdynamiek

Wandelroute van de aristocratische en burgerlijke landschappen :

1. De aristocratische buurt (15de-18de eeuw)  a. De aristocratische 18de eeuwse herenhuizen in de Wolstraat  b. De Zesjonkmansstraat  c. De Koudenberg  d. Het Huis Ravenstein  e. De kapel van Nassau  f. Het Paleis van Karel van Lotharingen  g. Het Koningsplein  h. Het Koninklijk Park en de Parkwijk – 2.  De Leopoldwijk: eerste burgerlijke wijk  a. Van de Guimardstraat tot de Lalaingstraat  b. Van de Aarlenstraat tot de Toulousestraat  c. Het Résidence Palace – 3.  De wijk van de squares  a. De Maria-Louizasquare  b. De Palmerstonlaan  c. De Ambiorixsquare  d. Van de Margaretasquare tot aan het Schumanplein – 4.  De Tervurenlaan – 5  De ringlanen – 6.  Het Terkamerendal – 7.  Een wijk met flatgebouwen  a. De Duraylaan  b. Het Sterreplein – 8.  Het Terkamerenbos en zijn omgeving  a. De Bossquare  b. Het Terkamerenbos  c. De Franklin Rooseveltlaan – 9.  De woonwijken ten westen van het Terkamerenbos

Wandelroute van de sociale cités en arbeiderswijken :

1.  De omgeving van de Hallepoort  a. De Zuidlaan  b. De Fontainascité  c. De Hallepoort – 2.  De wijk van de Marollen  a- De arbeiderscités  b- Getuigen uit de 19de eeuw – 3.  Het historisch centrum van Brussel  a. De getuigen van de oude stad, van voor de sanering  b. De centrumlanen  c. Een opbrengsthuis in art-decostijl – 4.  De impassen en steegjes van de Vlaamse steenweg – 5.  De sociale woningbouw van het begin van de 20ste eeuw – 6.  Oud Molenbeek en zijn opwaardering – 7.  De opbrengsthuizen van de Kruitmolenstraat – 8.  De Lazaruscité – 9.  De wijken achter het Weststation  a. De arbeiderswoningen in de Dilbeekstraat  b. De arbeiderscités van voor de Eerste Wereldoorlog  c. De cités uit de periode tussen de twee wereldoorlogen  d. De sociale hoogbouw  e. De cité en de fabriek «Coster & Clément» – 10. De tuinwijken van de jaren 1920  a. De cité Diongre  b. De cité Moderne – 11. Woningen van de jaren 1950-1960 – 12. Het panorama vanop de basiliek van Koekelberg – 13. De Modelcité te Laken


Auteurs :

Jean-Pierre GRIMMEAU, geograaf, hoogleraar aan de U.L.B., wetenschappelijk onderzoekster aan de IGEAT-ULB, met de medewerking van  Pierre MARISSAL en Benjamin WAYENS, geografen, Quentin ROMBAUX, graficus en Paul BETTENS.


itin38-39-NLweb Routes van het Brusselse woonerfgoed

Gepubliceerd in 2007 – ISBN : 978-9-0812235-1-5 (NL)

Aanbevolen verkoopprijs : 9,50 euros

Verkrijgbaar in goede boekwinkels of via onze webshop.