43 – Routes van grotten en kalksteen, van Rochefort tot Han-sur-Lesse

De gids Mensen en Landschappen van grotten en kalksteen, van Rochefort tot Han-sur-Lesse, stelt drie routes voor om de karstlandschappen van deze buitengewone regio te ontdekken. Het ontstaan van de grotten wordt voorgesteld volgens een nieuwe theorie , namelijk deze van de “fantomisation” van de rotsen die het ontstaan van ondergrondse holten voorafging.

De inleiding is gebaseerd op de vorming van karst en karststructuren, zowel in hun geologische als geomorfologische dimensie. De andere aspecten worden echter niet verwaarloosd, zoals de vroege ontwikkeling van het toerisme in de streek van Rochefort en Han-sur-Lesse.

De drie voorgestelde routes kunnen te voet, per fiets of met de auto afgelegd worden. De gids laat ook de wetenschappelijke ontdekking toe van de grotten van Han, wat een aanvulling is op het geleid bezoek en op dat van de geomorfologische verschijnselen en landschappen van het dierenpark. De gids is rijkelijk geillustreerd en bevat talrijke plattegronden en kaarten.


In deze gids leest u over :

Landschappen en geologie van de Calestienne – Ligging van de Calestienne van Rochefort – Een paar woorden over de geologische evolutie – Het ontstaan van karst – De structuur van karstsystemen – Karst in de geologische evolutie – Van toerisme in de grotten tot Geopark

De wandelroute 1: Een lus van 25 km in de Calestienne, tussen Han-sur-Lesse
en Resteigne, met de auto of met de fiets

1. Het uitzichtpunt Belvédère – 2. La Laide Fosse – 3. Het landschap aan de grens tussen de Calestienne en de Ardennen – 4. De steengroeve van Resteigne – 5. Doorbraakdal van de Lesse – 6. Het dorp Belvaux – 7. Doorbraakdal van de Ry d’Ave

De wandelroute 2: De heuvel van Boine, de droge kalksteenvallei ‘Chavée’ en het karstgebied van Han

1. Het uitzichtpunt van de Rochers de Faule – 2. Het gat Madame – 3. Het panorama over de depressie van Belvaux en de kloof van Resteigne – 4. De kloof van Belvaux – 5. De afgesneden meander van Chession – 6. Het gat van Enfaule – 7. De ingang van de grot: het Salpeterhol – 8. De Scarabeeënzaal – 9. De Vigneronzaal – 10. De Galerij van de Verviétois: een sedimentaire sequentie van het Midden- en Laat-Pleistoceen – 11. Het “woud” en de geologische bijdrage van stalagmietafzettingen – 12. De Zaal van de Mysterieuzen – 13. De Lannoy-galerij – 14. De Styx – 15. De Trofee en de Speerpuntgalerij – 16. De Wapenzaal – 17. De Koepelzaal – 18. De Draperieënzaal – 19. De uitgang

De wandelroute 3: Het karstgebied van de Lomme tussen Jemelle en Éprave

1. Uitzichtpunt vanaf de parking van het treinstation – 2. De grot van de Pré-au-Tonneau – 3. De grot van de Nou Maulin – 4. Het uitzichtpunt van Lorette – 5. De grot van Lorette a. Het gat van Marie Sac Attrape: recente puinhellingen b. Zaal van de Grote Natuurramp c. De zaal van “Péristyle”: concreties d. De rivier: de erosie door ondergronds water – microvormen en grondwatertafel e. De arcaden: freatische vormen en structuur van de aquifer f. De grote Sabbatzaal: neergestorte steenblokken en stabiliteit – 6. De dolines van de Thier des Falizes – 7. De verlaten meander van de Rond Tienne – 8. De rots en de resurgentie van Éprave


Auteurs:

Yves Quinif, karstoloog, Professor Emeritus aan de UMONS, in samenwerking met Stéphanie Quériat, geschiedkundige aan de ULB met als opdracht onderzoek in het toerisme te verrichten, Marie-Françoise Godart, plant- en milieudeskundige, hoogleraar aan de ULB en Christion VANDERMOTTEN, geograaf-stedenbouwkundige, Professor Emeritus aan de ULB en Quentin Rombaux, grafisch ontwerper. Vertaald door Emilie Delhaye.


itin43 NLwebRoutes van grotten en kalksteen, van Rochefort tot Han-sur-Lesse

Gepubliceerd in 2017 – ISBN : 978-9-0812235-2-2 (NL)

Aanbevolen verkoopprijs: 10 euros

Verkrijgbaar in goede boekwinkels of via onze webshop.